معرفی کتاب به وقت مرگ

پدیدآوران: علی قاسمیان‌نژاد، علی ایمانی‌نسب

نوبت چاپ: اول

سال چاپ: ۱۳۹۸

تعداد صفحات: ۳۲۰

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که از گذشته‌های دور برخی انسان‌ها هنگامی که در آستانۀ مرگ قرار ‌گرفته‌اند و آن شرایط را پشت سرگذاشته و نمرده‌اند، تجربه‌هایی را از آن لحظه‌ها گزارش کرده‌اند که برای دیگران باورناپذیر و شگفت‌آور بوده است. امروزه روان‌شناسان با تکیه بر داده‌های این تجربه‌ها و تأثیر آن‌ها در نگرش انسان‌ها به زندگی و مرگ، برخی از بیماری‌ها و اختلالات روانی را درمان می‌کنند و نظریاتی مبتنی بر غیرمادی بودن منشأ هوشیاری ارائه می‌دهند. همچنین این نوع تجربه‌ها به دلیل این که ناظر به وجود حیات پس از مرگ و جهان‌هایی غیرمادی هستند، برای برخی فیلسوفان و دین‌پژوهان توجه‌برانگیز بوده است. آنچه پیش‌رو دارید پژوهشی است در نوع خود کم‌سابقه و در میان آثاری که در این زمینه به فارسی منتشر شده است کم‌نظیر. امید که مخاطبان نیز بتوانند با مطالعۀ این اثر دیدگاهی بهتر از گذشته به زندگی و مرگ خویش بیابند.

پیش‌گفتار کتاب

گزارش مشاهدات و دریافت‌های روحانی کسانی که تجربۀ نزدیک به مرگ را پشت سر گذاشته‌اند هدیۀ ارزشمندی به انسان‌های عصر حاضر است تا از این رهگذر باور به حیات جاودان پس از مرگ را در خود جانی تازه ببخشند و معنای الهی را در زندگی خود دریابند. وقتی از دریچۀ آنها به هستی نگاه کنیم، نوع نگاهمان به آفرینش تغییر می‌یابد و می‌یابیم که در ورای زندگی معنایی بس عمیق نهفته است که با دست‌یافتن به آن می‌توان به یگانگی درونی رسید.

متأسفانه در کشور ما ایران، آن‌طور که شایسته و بایسته است بر روی تجارب نزدیک به مرگ ایرانیان تحقیقات جدیِ علمی اندکی صورت گرفته است و پیام‌های معنوی این تجارب نیز به‌طور جامع استخراج و تحلیل نشده است. ازاین‌رو برآن شدیم تا به‌طور مستقیم با تعدادی از تجربه‌کنندگان ایرانی و آمریکایی مصاحبه‌هایی را ترتیب دهیم و گزارش‌های آنان را مورد تحقیق قرار دهیم. در این کتاب، 42 گزارش تجربۀ نزدیک به مرگ ذکر شده است که شامل 24 تجربۀ نزدیک به مرگ ایرانی و 18 تجربۀ نزدیک به مرگ آمریکایی است. تا آنجا که مقدور بوده اطلاعاتی اجمالی از تجربه‌کنندگان نیز ذکر کرده‌ایم، گرچه بنابه درخواست برخی تجربه‌کنندگان از ذکر نام کامل آنها و دادن اطلاعات بیشتر از آنها خودداری کرده‌ایم.

غالب این مصاحبه‌ها برگرفته از مصاحبه‌هایی است که آقای دکتر قاسمیان‌نژاد با آن‌ها ترتیب داده‌اند که، برای مصاحبه با تجربه‌کنندگان آمریکایی، سفری کوتاه به ایالات متحده نیز داشته‌اند و زیر نظر خانم دکتر جنیس هلدن، دبیر انجمن بین المللی تجارب نزدیک، به تحقیق در این زمینه پرداخته‌اند؛ مصاحبه‌هایی که اغلب با بغض و اشک تجربه کنندگان همراه می‌شد و رنگ و بویی معنوی و آن دنیایی به خود می‌گرفت.

کتاب حاضر دارای ویژگی‌های خاصی است که در آثار مشابه یافت نمی‌شود. اولین ویژگی مهم مربوط به شیوۀ گردآوری این تجارب است. تمامی تجارب بدون واسطه و از طریق مصاحبۀ فردی جمع‌آوری شده‌اند و برای جمع‌آوری آنها چندین ملاک در نظر گرفته شده است. از مهم‌ترین این ملاک‌ها، سلامت روانی فرد مصاحبه‌شونده، اعتبارسنجی صحبت‌های تجربه‌کننده و تمایز بین تجارب نزدیک به مرگ و تجارب شبه نزدیک به مرگ مثل رؤیا، برون فکنی و تجارب ارادی بود.

ویژگی دیگر تعدد و تنوع گزارش‌های تجارب نزدیک به مرگ در این کتاب است. برخلاف کتاب‌هایی چون آغوش نور از بتی جین‌ایدی و نور نجات‌بخش از دنیون برنکلی که فقط شرح حال یک تجربۀ نزدیک به مرگ و به تبع آن فقط دیدگاه نویسنده در آن منعکس شده است، در این کتاب تجارب گوناگونی از افراد مختلف با باورهای پیشینی گوناگون آمده است که به تبع آن خوانندگان از دیدگاه‌های گوناگون آنها دربارۀ تجربۀ نزدیک به مرگ و سایر مسائل گوناگون معنوی مطلع خواهند شد.

ویژگی دیگر این کتاب کنار هم قرار دادن تجارب نزدیک به مرگ کسانی است که در دو منطقۀ جغرافیایی، در شرق و غرب عالَم، با فرهنگ و ملیت و دین متفاوت زندگی می‌کنند. مطالعۀ چنین تجاربی زمینۀ بررسی این مسئله را فراهم می‌کند که آیا تفاوت در فرهنگ و دین و ملیت در کلیات مؤلفه‌های تجارب نزدیک به مرگ تفاوت ایجاد می‌کند یا خیر؟ اگر نتیجه این باشد که کلیات تجارب نزدیک به مرگ، یکسان‌اند و تحت‌تأثیر دین و ملیت و فرهنگ نیستند، می‌توان آن را از دلایل اعتبار تجارب نزدیک به مرگ شمرد که دکتر جفری لانگ نیز در مقدمۀ خود بر این کتاب به آن اشاره کرده‌اند.

برای خرید کتاب اینجا کلیک نمایید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *